Vinnere av Musikkforleggerprisen 2019

Onsdag kveld ble Musikkforleggerprisen utdelt for femte gang. Norske opphavere og musikkforlag ble hedret på Vulkan Arena i Oslo. Alle foto: akam1k3 Den femte årlige Musikkforleggerprisen utdelt onsdag 27. februar. Prisutdelingen arrangeres av organisasjonen Musikkforleggerne, en sammenslutning av norske firmaregistrerte musikkforlag. Musikkforleggerne er en av organisasjonene som har faste representanter i TONOs styre. Cato Strøm, […]

 / 28/02/2019 /

Onsdag kveld ble Musikkforleggerprisen utdelt for femte gang. Norske opphavere og musikkforlag ble hedret på Vulkan Arena i Oslo.

Alle foto: akam1k3

Den femte årlige Musikkforleggerprisen utdelt onsdag 27. februar. Prisutdelingen arrangeres av organisasjonen Musikkforleggerne, en sammenslutning av norske firmaregistrerte musikkforlag. Musikkforleggerne er en av organisasjonene som har faste representanter i TONOs styre.

Cato Strøm, administrerende direktør i TONO, ble tildelt æresprisen under utdelingen. Du kan lese mer om dette her.

Her er en fullstendig oversikt over årets prisvinnere.

Årets verk – Populærmusikk

Verk: Ignite
Opphavere: Alan Walker, Øyvind Sauvik, Fredrik Olsen, K-391, Kristoffer Cezinando Karlsen, Goran Axl, Jakob Emtestam, Victor Thell, Maria Smith, Anders Frøen, Gunnar Greve
Musikkforlag: 
Sony/ATV Music Publishing, Sony Music Publishing Scandinavia, Vivstilo Publishing, Stellar Songs, MER Forlag

Juryens begrunnelse: Årets vinner i kategorien Årets verk – Populærmusikk har enn så lenge en mystisk skikkelse på de nasjonale- og internasjonale hitlistene. Prosjektet beskrives som en «audiovisuell opplevelse» og en «musikalsk virkelighetsflukt», et mål det foreløpig ser ut til artisten har nådd med debutsingelens i overkant av 257 millioner streams i Spotify og på Youtube. Verket, med Julie Bergan, K-pop-stjernen Seungri og Alan Walker, er et fyrverkeri av en låt som skiller seg tydelig ut i det gjeldene populærmusikklydbildet i 2018. Låta kombinerer elementer fra flere sjangere, topper seg med et både tidsriktig og utfordrende drop som har fenget over hele verden.

Prisen for Årets verk – Populærmusikk ble tatt i mot av Sonja Hjelle og Camilla Ødegård. Foto: akam1k3

Årets verk – Klassisk/Samtidsmusikk

Verk: Different stories
Opphavere: 
Ørjan Matre
Musikkforlag:
 Edition Peters

Juryens begrunnelse: Årets verk Klassisk/Samtidsmusikk er et flott stykke orkestermusikk som lukter av Mahler, Stravinskij og Wagner. Komponisten vet å utnytte orkesterets farger og muligheter, og musikken fremstår som intelligent, personlig og ikke minst vakker.

Vinner av Årets verk – klassisk/samtidsmusikk går til Ørjan Matre for «Different Stories». Foto: akam1k3

Årets gjennombrudd – Populærmusikk

Opphavere: Ruben Markussen – Ruben
Musikkforlag: 
Sony/ATV Music Publishing Scandinavia

Juryens begrunnelse: Vinneren av årets gjennombrudd – Populærmusikk startet beskjedent sin karriere som soloartist i 2015. To år senere overrasket han både musikkbransjen og publikum med låta «Walls» som i dag har over 24 millioner avspillinger i Spotify. Artisten og låtskriveren tar oss med inn i et sårbart univers av poplåter som både griper og engasjerer. Med sin unike stemme, gode låtskriverteft og allerede store suksess er vedkommende en soleklar vinner av tittelen «Årets gjennombrudd – poplærmusikk».

Prisen for Årets gjennombrudd – Populærmusikk ble tatt i mot av Christoffer Lindh fra Sony/ATV Music Publishing. Foto: akam1k3

Årets gjennombrudd – Klassisk/Samtidsmusikk

Opphaver: Fredrik Sixten
Musikkforlag: 
Cantando Musikkforlag

Juryens begrunnelse: Vinneren av årets gjennombrudd – klassisk/samtidsmusikk er en komponist som har en imponerende bestillingsliste for 2018 og har solide internasjonale kontakter som han bruker aktivt til å få skrevet ny musikk. Han beveger seg i et stort og variert musikalsk landskap som også norsk kor- og kirkemusikkliv vil ha stor glede av.

Prisen for Årets gjennombrudd – klassisk/samtid ble tatt i mot av Jan Stefan Bengtsson fra Cantando Musikkforlag. Foto: akam1k3

Årets opphaver – Populærmusikk

Opphaver: Caroline Ailin 
Musikkforlag: 
Arctic Rights Management

Juryens begrunnelse: Årets Opphaver – Populærmusikk har gått veien fra  «Årets gjennombrudd» i 2016 via «Årets verk» i 2018, til «Årets opphaver» i 2019. Merittlisten til denne opphaveren er imponerende og det er derfor hun i år vinner sin tredje pris fra Musikkforleggerne. Hun har de siste årene hevdet seg som en låtskriver i verdensklasse med sin innsats for artister som Tove Styrke, Niykee Heaton, Sigala, Ella Mai, Olly Murs, Clean Bandit, Ellie Goulding og Dua Lipa. Sistnevntes låt «New Rules» fra 2018, har blitt strømmet over 1 milliard ganger i Spotify, noe som gjør henne som bidragsyter på den britiske artistens hittils størte låt.  Årets opphaver – populærmusikk er Caroline Ailin fra Arctic Rights Management, BMG Rights Management og Waterfall Music.

Prisen for Årets opphaver – Populærmusikk ble tatt i mot av Hanna Berg-Nilsen fra Arctic rights og manager Anne Sandig. Foto: akam1k3

Årets opphaver – Klassisk/Samtidsmusikk

Opphaver: Gisle Kverndokk
Musikkforlag: 
Norsk Musikforlag

Juryens begrunnelse: Årets Opphaver  – Klassisk/Samtdsmusikk er en komponist som over lengre tid har hatt stor suksess, og få andre norske komponister kan vise til lignende framføringshyppighet innen scenisk musikk. I det siste har han gjort seg bemerket med barneoperaen Purriot og den forsvunnne bronsehesten, Upon This Handful of Earth og ikke minst innspillingen av sine Symfoniske Danser med Stavanger Symfoniorkester. Vinneren av årets opphaver – Klassisk/Samtidsmusikk er Gisle Kverndokk fra Norsk Musikforlag.

Prisen for Årets opphaver – klassisk/samtidsmusikk går til Gisle Kverndokk, forlagt under Norsk Musikkforlag. Foto: akam1k3

Årets mest spilte låt

Verk: Drink About
Opphavere: 
Espen Berg, Simen Eriksrud, Joakim Haukaas
Musikkforlag:
 Sony/ATV Music Publishing, Eccentric Music, Universal Music Publishing

Fra sitt studio nær Youngstorget i Oslo sentrum har to bransjeveteraner de siste årene skapt verdensuksess. De ble først lagt merke til i 2015 da de remixet Mike Posners “I Took A Pill in Ibiza”, en remix som nå er streamet over 1,1 milliard ganger på Spotify. I 2016 fikk de ny suksess med en remix av Coldplays “Hymn For The Weekend” og ikke minst utgivelse av deres egen singel “Breathe”. Sammen med Tromsø-artisten Dagny ga duoen i 2018 ut en singel som både har vært en stor suksess på radio og streaming.

Seebs Drink About er årets mest spilte låt på radio og streaming. Foto: akam1k3.

Årets ærespris

Navn: Cato Strøm
Stilling: Administrerende direktør i TONO.

Juryens begrunnelse: Vinneren av årets ærespris kan anses å være noe utenfor kriteriene da denne personen ikke er komponist, låtskriver eller musikkforlegger. Derimot skårer vedkommende høyt på det siste og mest avgjørende kriteriet – at man skal ha gjort mye for Norsk musikk.

Les resten av juryens begrunnelse, og Cato Strøms tanker om prisen her.

Årets ærespris går til administrerende direktør i TONO, Cato Strøm, for sin spesielle innsats for norsk musikk.