– Musikk kan skape endring

Bandet Folkehelsa mener flere artister burde engasjere seg politisk gjennom musikken. På debutalbumet «Evig OK» synger de om både ensomhet og miljøutfordringer. – Vi tror at også musikk kan bidra til å skape endringer.

 / 21/06/2019 /

Foto øverst: Kamilla Kvamme

Navn: Alexander, Hanna, Sunniva og Anna i bandet Folkehelsa
Alder: 
28/29 år
Aktuell med: 
Debutplata Evig OK
TONO-medlem siden: 
2015

Hvem er Folkehelsa? Fortell om bandet?
Folkehelsa er fire venner. Anna, Hanna, Sunniva og Alex. Vi har spilt sammen siden 2013, skrevet låter sammen, og i mai ga vi endelig ut debutplata vår! Vi spiller sammen fordi vi synes det er gøy, men også fordi vi ønsker å bruke musikk til å si noe om ting vi mener noe om, som for eksempel klima og miljø.

Dere henter inspirasjon fra en rekke musikksjangre. Hvordan har dere funnet soundet deres?
Soundet vårt er et resultat av de ulike bakgrunnene våre, og instrumenteringsvalgene vi har tatt. Vi fant tidlig ut at vi ikke ønsket å være et gitardrevet band, og har ønska å lage et solid (rocke-) sound uten el-gitar. Da har vi heller kjørt på med fele og bass med masse effekter og vreng. Synthen tilfører det elektroniske elementet som bryter med et ellers veldig organisk sound. Vi har også brukt mye tid på å jamme på øvingsrommet, og er egentlig veldig glade i lange instrumentalpartier, noe man kan høre i enkelte låter på plata. Man kan vel også si at vi ikke har hatt noen spesiell sjanger som ideal for musikken, men at den har oppstått av seg selv ut ifra preferansene og mulighetene vi har hatt.

Dere bruker blant annet elementer fra folkemusikk. Hvordan opplever dere det å arbeide med tradisjonsmusikk i en moderne kontekst?
I starten hadde vi lyst til å være et folkemusikk-elektronika-band, men ingen av oss er skolerte innenfor folkemusikk, og denne sjangeren har derfor blitt mer en inspirasjon enn et bærende element i musikken vår. Ofte bruker vi noen elementer fra folkemusikk som vi klarer å inkorporere i musikken, det går på melodilinjer og tonalitet i vokal og fele. I tillegg har vi med tre folketoner på plata, to av dem har vi blanda sammen til sistelåta «Sol». Det er flere sider ved folkemusikken som appellerer til oss. De gamle folketonene har i seg helt andre tradisjoner, formuleringer og tonespråk, som mye moderne musikk ikke har. Dette tilfører musikken vår noe mer enn det vi selv kunne skrevet.

Hva er bandmedlemmenes musikalske bakgrunn? Er dere på bølgelengde eller har dere forskjellige innfallsvinkler?
Anna er musikkviter, Sunniva er musikkterapeut, Hanna er musikklærer og Alexander er lektor og digger jazz. Vi har relativt ulike musikalske referanser, og til sammen liker vi alt fra Abba til hardcore, ska og visesang. Hanna og Sunniva har dessuten også spilt i et postrockband i flere år, og de er kanskje litt prega av det. Det at vi har ulik musikksmak fører til at det kan oppstå diskusjoner rundt hvordan vår musikk skal høres ut. Samtidig er det kanskje denne ulikheten som bidrar til å skape akkurat vårt sound, der flere musikksjangre møtes i et sammensurium, uten at vi nødvendigvis trenger å definere hva som er hva, eller hva det er.

Saken fortsetter under bildet.

– Vi spiller sammen fordi vi synes det er gøy, men også fordi vi ønsker å bruke musikk til å si noe om ting vi mener noe om, som for eksempel klima og miljø, sier Folkehelsa. Foto: Kamilla Kvamme

«Folkehelsearbeid er samfunnets innsats for å påvirke faktorer som direkte eller indirekte fremmer befolkningens helse og trivsel, forebygger psykisk og somatisk sykdom, skade eller lidelse, eller som beskytter mot helsetrusler, og arbeid for en jevnere fordeling av faktorer som direkte eller indirekte påvirker helsen.» (hentet fra regjeringen.no. Driver Folkehelsa med Folkehelsearbeid?
På et lavt nivå, kanskje? Vi tror musikk er bra for helsa, og vi belyser temaer som ensomhet i en stor by, navlebeskuelse og miljøutfordringer. Vi tror det ville vært bra for folkehelsen med mer fellesskap og mindre plast i havet.

Hvordan oppstår musikken deres? Har dere en fast prosess?
Det varierer, men ofte kommer en av oss med en idé til et riff eller en melodilinje, og så jobber vi sammen ut fra det og lar idéen utvikle seg i fellesskap. Slik blir musikken vår farget av oss alle. Noen ganger har vi diskutert et tema vi vil skrive om, og da skriver ofte Sunniva, Anna og Hanna teksten sammen. Dessuten jammer vi en del på bandrommet, og tar opptak når det oppstår noe kult.

Dere er kjente for politiske tekster. Hva inspirerer dere til å skrive?
Vi er et samfunnsengasjert band, og skriver om ting som gjør oss opprørte og frustrerte, og ting vi ønsker å belyse. Det kan være politikere som tar dårlige valg. Skremmende ideologier hvor ikke alle mennesker blir sett på som like mye verd. Bilder av dyr med magesekkene fulle av plast. Det at mange av oss er ureflekterte og lite handlekraftige når det kommer til å endre måten vi lever på – og for eksempel helt uanstrengt kjøper klær produsert av tekstilarbeidere under vanvittig dårlige arbeidsforhold. Vi har et ønske om å få lytterne til å reflektere.

Folkehelsa slapp sitt debutalbum «Evig OK» den 31. mai. Albumart: Ingrid Granrud Veiersted

Debutalbumet deres «Evig OK» kom 31. mai i år. Fortell om plata?
Plata er et resultat av seks år med låtskriving, øvinger og konserter. Den er spilt inn i Lilleaker Folkets hus med Mads Johansen, og i en stue på Ekeberg av Erik Normann Sannes Aanonsen. Mads har også miksa plata, og den er mastra av Christian Obermayer i Stype Audio. Vi ønsket å få mye av live-energien ned på plate, og endte opp med å produsere selv, med Mads som medprodusent. Han kom med masse gode innspill, kule effekter og masse vreng, og bidro til å gi plata en rå sound. Plata er gitt ut og spilt inn med støtte fra Plateselskapet No. 13, som er et ganske nytt norsk plateselskap med en visjon om å løfte fram artister som vil noe med musikken sin. Vi digger gutta i plateselskapet, som er noen skikkelige ildsjeler, og som virkelig har stått på for oss!

Hør albumet nederst i saken.

Hva jobber dere med nå? Hva bringer andre halvdel av 2019 for Folkehelsa?
Nå jobber vi fram mot releasekonsert 31. august. Da skal vi ha med noen gjester, og virkelig forsøke å skape god stemning på Mir i Oslo! Dessuten jobber vi med å booke konserter og å komme oss rundt i det ganske land med musikken vår. Vi håper også på å komme i gang med å lage nytt materiale.

Hva er karrierehøydepunktet deres så langt?
Å få platekontrakt hos Plateselskapet No. 13 var et stort høydepunkt for oss! Det å få mulighet til å lage en hel skive med vår egen musikk, og å bruke tid sammen i studio, var en veldig spennende og fin opplevelse. Dessuten var det også kult å spille på Popvenstre i fjor. Da fikk vi til og med dele scene med et av våre favorittband, Valkyrien!

Kan dere dele deres største musikalske opplevelser – sammen, eller hver for dere?
Oslo har flere mindre scener som er fantastiske for band i oppstartsfasen. Vi har blant annet spilt på Mir og Maksitaksi i Oslo, der det bare har vært gøy å være på scena, vennene våre har stått foran og sunget med, og stemningen i lokalet har gitt oss et skikkelig kick!

Er det noe vi burde ha spurt dere om?
Kanskje om det er viktig at artister og band engasjerer seg politisk?

Og hva er svaret på det spørsmålet?
Da er vel svaret ikke overraskende ja! Vi tror at også musikk kan bidra til å skape endringer.