Fotospesial: Møt de EDVARD-nominerte 2019

I over 20 år har TONO hedret norske komponister og sangtekstforfattere med sin EDVARD-pris. Her er de 15 nominerte i 2019s fem kategorier.

 / 20/06/2019 /

Her er de nominerte til EDVARD-prisen 2019.

  POPULÆR

Hilma Nikolaisen – Mjusic (Album)

Emir Hvidsten Hindic, Kristoffer Uthaug og Mathias Humlen (Sushi x Kobe) – Døden lever lengst (album)

Emilie Nicolas Kongshavn – Tranquille Emile (album)

  SAMTID

Cecilie Ore – WaterWorks

Martin Ødegaard – For your ears only


Tine Surel Lange – Works for Listening

  ÅPEN KLASSE

Christer Espevoll og David Husvik (Azusa) –  Heavy Yoke (Album)

Geir Sundstøl – Brødløs (Album)

Anja Garbarek – The Road Is Just A Surface (Album)

  UTFORDRER

Ruth Wilhelmine Meyer – Klangbiotober (Album og konsert)

Ida Iki, Hanna Krogh-Reinsnes og Helge Reinsnes Moen (Biru Baby) – Ancient Call (Album)

Knut Olaf Sunde – Himdalen (Konsert)

  TEKST

Robert Eidevik (Hjerteslag) – Nattseileren (Album)

Ingeborg Schistad Tiltvik (Ingeborg Oktober) – Skjømming (Låt)

Morten Aasdahl Eliassen (Mae) – Proletal Adel (Album)

HILMA NIKOLAISEN

«Mjusic» (album)

Hilma Nikolaisen startet sin karriere tidlig på 2000-tallet, som bassist i bandet Serena Maneesh, med storebror Emil Nikolaisen som frontfigur. I 2015 singeldebuterte hun som soloartist med «Ring Ring (Bring It On)» og i 2016 utga hun det kritikerroste debutalbumet «Puzzler». Dette skaffet henne også en Spellemannominasjon.

(Foto: Elvira Nikolaisen)

SUSHI X KOBE

«Døden lever lengst» (Album)

Sushi x Kobe består av rapperne Emir Hvidsten Hindic, Kristoffer Uthaug og produsent og komponist Mathias Humlen. Gruppa er både kritisert og rost for kompromissløse tekster og musikk.  De albumdebuterte i 2015 med «Japan», og i 2018 kom den kritikerroste oppfølgeren «Døden lever lengst».

(Foto: Isak Andersen)

EMILIE NICOLAS KONGSHAVN

«Tranquille Emile» (album)

Emilie Nicolas ble lagt merke til fra det øyeblikket hun slapp debutsingelen sin «Pstereo», en versjon av DumDum Boys’ låt med samme navn. Coverlåta var et bestillingsverk og et stunt for Pstereo-festivalen i Trondheim, men snart var navnet Emilie Nicolas på alles lepper. Debutalbumet «Like I’m a Warrior» gikk rett til topps på norske albumlister da det utkom i 2014. Med unntak av «Pstereo» har Kongshavn skrevet og co-produsert alle låtene på albumet hun også mottok to Spellemannpriser for. I 2018 kom hun med det etterlengtede andrealbumet «Tranquille Emile», etter flere år borte fra offentligheten.

(Foto: Lasse Fløde)

CECILIE ORE

«WaterWorks»

Cecilie Ore studerte klaver ved Norges Musikkhøgskole og i Paris og deretter komposisjon ved Institutt for Sonologi i Utrecht og med Ton de Leeuw ved Sweelinck-konservatoriet i Amsterdam. I løpet av 1980-årene vant Ore internasjonal anerkjennelse for flere av sine elektroakustiske verker. 

Etter år 2000 har hun i stadig større grad arbeidet med tekstbasert og samfunnskritisk musikk. Temaene spenner fra dødsstraff til ytringsfrihet. I 2008 hadde hennes kammeropera Dead Beat Escapement urpremiere ved Den Norske Opera & Ballett. Hun er nominert til EDVARD-prisen WaterWorks, et stykke for strykekvartett.

(Foto: Guri Dahl)

MARTIN ØDEGAARD

«For your ears only»

Martin Ødegaard begynte sine musikkstudier i hjemfylket, ved Høgskolen i Telemark. Der studerte han folkemusikk med Anne Gravir og Sondre Bratland som mentorer. Han fortsatte sine studier ved Norges musikkhøgskole, hvor han studerte komposisjon med Bjørn Kruse, Henrik Hellesteinius og Lasse Thoresen som sine hovedmentorer.

Verket «For your ears only» er skrevet for kammerorkester og stemmer, og ble bestilt av Telemark kammerorkester.

 

(Foto: Steinar Dahl)

TINE SUREL LANGE

«Works for Listening»

Tine Surel Lange arbeider som både komponist og visuell kunster og holder til i Lofoten i Nordland. Hennes musikalske arbeid rommer eksperimentell kammermusikk, elektroakustiske verk, performance og audiovisuelle arbeid. Hun har skrevet musikk for teater og dans, og er er opptatt av det tredimensjonale og omsluttende aspektet ved musikk.

Works for Listening er en verkserie av elektroakustiske komposisjoner skapt (og under kontinuerlig utvikling) ved arbeidsopphold på Notam (NO), MISC (LT), EMS (SE) og CCRMA (US).

(Foto: Tine Surel Lange)

DAVID HUSVIK OG CHRISTER ESPEVOLL

«Heavy Yoke»

Metallbandet Azusa er et internasjonalt samarbeidsprosjekt. Gruppa består av Liam Wilson, tidligere The Dillinger Escape Plan, Eleni Zafiriadou, tidligere SEA + AIR, og TONO-medlemmene Christer Espevoll og David Husvik, kjent fra bandet Extol. Espevoll og Husvik er nominert til EDVARD-prisen for sitt arbeid med bandets debutalbum Heavy Yoke.

Avbildet: David Husvik

(Foto: Simon Skreddernes)

Avbildet: Christer Espevoll

(Foto: Simon Skreddernes)

GEIR SUNDSTØL

«Brødløs»

Geir Sundstøl er en multiinstrumentalist og velbrukt studiomusiker i blant norske artister. De fleste har hørt ham spille på innspillinger eller konserter med for eksempel Odd Nordstoga, deLillos, Di Derre eller Bjørn Eidsvåg. Sundstøl hadde spilt på over 260 album før han utga sin solodebut «Furulund» i 2015, etter 27 år som profesjonell musiker. «Brødløs» er Sundstøls tredje soloalbum.

(Foto: Raymond Mosken)

ANJA GARBAREK

«The Road Is Just A Surface»

Anja Garbarek debuterte som artist med albumet «Velkommen inn» i 1992. Frem til 2005 utkom ytterligere fire album, og i 2006 skrev hun musikken til Luc Bessons’ film «Angel-A». «The Road Is Just A Surface» fra 2018 er den første utgivelsen fra Garbarek på over ti år, og kritikere har hyllet albumet. 

(Foto: Bjørn Opsahl)

RUTH WILHELMINE MEYER

«Klangbiotoper» (album og konsert)

Ruth Wilhelmine Meyer er vokalkunstner som henter inspirasjon fra blant annet norsk folkemusikk, etnisk, klassisk og moderne musikk. Hun arbeider ofte med instrumentalister og vokalister med ulike musikalske uttrykk og bakgrunner, i alt fra konserter, forestillinger, filmer og installasjoner.

Med prosjektet og albumet «Klangbiotoper» har Meyers intensjon vært å la musikken være et kameraøye som tar lytterne med på en klanglig ekspedisjon.

(Foto: Carl J. Asquini)

BIRU BABY

«Ancient Call»

Biru Baby består av Ida Iki og Hanna Krogh-Reinsnes og oppstod i 2014. Bandet blander samisk estetikk og kultur med et moderne lydbilde og musikken henter elementer fra både elektroniske sjangre og rock. Biru Baby har blitt rost av kritikere for sin nyskapende og uredde musikk. «Ancient Call», som de er EDVARD-nominert for, er bandets andre utgivelse.

(Foto: Dánil Røkke)

KNUT OLAF SUNDE

«Himdalen» (Konsert)

Knut Olaf Sunde jobber konseptuellt med all musikk han komponerer. Et konsept og en kontekst er utgangspunkt for verkene. Komponisten knytter musikk og sted tett sammen, og har komponert flere verk i akustiske landskap.

Det EDVARD-nominerte verket, «Himdalen», er et eksempel på dette: Himdalen er en liten, ubefolket dal en time øst for Oslo. Her ligger Norges eneste lager for radioaktivt avfall. «Himdalen» er en hel natts stedsspesifikk utendørs konsert.

(Foto: Henrik Beck Kæpe)

ROBERT EIDEVIK

«Nattseileren»

Robert Eidevik er vokalist, låtskriver og tekstforfatter i bergensbandet Hjerteslag. De albumdebuterte i 2015 med «Møhlenpris Motell» og ble i 2016 nominert til Spellemannsprisen i kategorien Rock med sitt andre album «Vannmann86». Eidevik skriver semi-biografiske tekster som handler om baksiden av medaljen, og han er nominert til EDVARD-prisen for tekstene på Hjerteslags tredje album «Nattseileren»,

(Foto: Even Kjelby)

INGEBORG SCHISTAD TILTVIK

«Skjømming» (Låt)

Ingeborg Schistad Tiltvik, kjent som Ingeborg Oktober, er låtskriver, sangtekstforfatter og visesanger. Hun ga ut sin første singel «Evi Melodi» i 2012 og albumdebuterte med «Hjerteræk» i 2014. For sitt andre album, «Skjømmingsboka», mottok hun en Spellemann i kategorien Viser. På dette albumet finnes blant annet den EDVARD-nominerte låta «Skjømming».  

(Foto: Gry Dahl)

MORTEN AASDAHL ELIASSEN

«Proletar Adel»

Morten Aasdahl Eliassen, kjent som Mae, er en rapper og tekstforfatter fra Oslo. Tidlig på 2000-tallet opererte han under artistnavnet Opaque, og ga i 2001 ut debutalbumet «Gourmet Garbage». Under aliaset Mae skriver Eliassen tekster på norsk, og i 2018, 17 år etter debuten, ga han ut albumet «Proletar Adel». Selv beskriver han musikken sin som «rap for voksne».

(Foto: André Løyning)