Jeff Wasserman, Ragnar Olsen, Lars Vaular og Bjørn Eidsvåg har alle vunnet EDVARD-prisen for sine sangtekster. Vi spurte dem om hva de synes om at Bob Dylan tildeles Nobelprisen i litteratur.
/ 14/10/2016 / kodeksSvenska Akademin kunngjorde torsdag at Bob Dylan får Nobelprisen i litteratur 2016, som den første tekstforfatter innenfor en populærmusikalsk uttrykksform. Vi tok en liten spørrerunde blant den eksklusive «klubben» av TONO-medlemmer som har vunnet vår EDVARD-pris i kategorien Tekst. Vi fikk raskt svar fra fire av dem.
Mye mer enn en ”song and dance man”
Jeff Wassermann er årets vinner av EDVARD-prisens tekstkategori. Han mener at både han selv, og alle andre tekstforfattere i dag ”… walk partly in his shadow …”, og at Nobelprisen kan bidra til økt anerkjennelse for sanglyrikk som kunstform:
– Dette var et suverent valg! Dylan har for lengst fortjent en slik utmerkelse innenfor litteraturens verden. Det finnes universiteter som tilbyr Bob Dylan-litteraturstudier, og det finnes også litteraturstudenter som har skrevet avhandlinger om Dylans verk, sier Wasserman. – Jeg håper prisen vil bidra til at både artister og musikkelskere i større grad vil forstå den enorme styrken og kraften i en godt utarbeidet sangtekst. Dylan vil nok selv bare kalle seg en ”Song and dance man”, men han er naturligvis alt annet enn dette. Han er en litterær Picasso som, i sine beste verk, bruker ordene som malekost for å skape multidimensjonelle fortellinger, samtidig som han får frem situasjoner vi kan se, høre, lukte, berøre og føle. Å klare det i en populærmusikalsk sangform er en prestasjon som krever et litterært geni.
– Jeg håper prisen vil bidra til at både artister og musikkelskere i større grad vil forstå den enorme styrken og kraften i en godt utarbeidet sangtekst (Jeff Wasserman).
– Sannelig på tide!
Ragnar Olsen vant EDVARD-prisen i tekstkategorien i 2013, og deler Wassermans oppfatning:
– Det var sannelig på tide! Det er jo først og fremst en anerkjennelse av Dylans geniale tekster, men også av sanglyrikken som uttrykksform. Og visst har jeg hatt et forhold til Bob Dylan, helt siden jeg tok mine første gitargrep og spilte hull i vinylen på ”Freewheelin” og ”Another side of Bob Dylan” på sekstitallet. Det gleder meg stort at han har fått Nobelprisen, sier han.
Ingen Dylan-fan
Lars Vaular vant tekstkategorien til EDVARD-prisen i 2012. I motsetning til de andre vi spurte er han ikke overvettes begeistret for prisvinneren:
– I går spiste jeg lunsj på en café på Grünerløkka, og der spilte de musikk som jeg syntes var helt forferdelig. Etter hvert forstod jeg at det var Bob Dylan, og da tenkte jeg: Gidder folk å høre på dette fortsatt? Jeg har aldri hørt på ham, forteller Vaular. – Jeg synes egentlig ikke det er rart at en Nobelpris i litteratur har vært forbeholdt forfattere. Skjønnlitteratur og sangtekster er jo ulike disipliner, selv om de har likhetstrekk, og en fantastisk sangtekst kan være fantastisk uten at den må vurderes opp i mot skjønnlitteratur. Men jeg mener også at sangtekster er viktig og at låtskrivere tar sin tekstskriving like alvorlig som poeter og skjønnlitterære forfattere. Jeg prøver selv å hoppe mellom disse båsene, og sånn sett er det jo inspirerende at også låtskrivere kan vinne en slik pris.
– Jeg er stolt og glad for at Dylan har fått Nobelprisen i litteratur (Bjørn Eidsvåg).
Stolt og glad
Bjørn Eidsvåg vant EDVARD-prisen i 2007. Han mener det er en viktig og fortjent pristildeling:
– Jeg er stolt og glad for at Dylan har fått Nobelprisen i litteratur. Det er en anerkjennelse av et uttrykk som jeg opplever som ytterst identitetsskapende for min generasjon og de som har kommet etter. Lenge leve sangen!
TONO har delt ut EDVARD-prisen siden 1998. Du kan se en oversikt over alle vinnerne på denne siden.
Foto øverst: NTB Scanpix/Ken Hively/Los Angeles Times/Polaris