Komponistpris til partyjoiker

Tradisjon, språk og humor i skjønn forening. Rolf «rOlfFa» Amundsen er årets komponist under Sami Music Awards 2021.

 / 19/02/2021 /

– Når jeg sier hvor jeg bor er det sjelden folk vet hvor det er. Omtrent på høyde med Trondheim.

På vei hjem til söta bror har Rolf Morten Anti Amundsen tilbakelagt en god håndfull timer i bil de siste dagene. Over en bare delvis god telefonlinje forteller han at han flyttet til Sverige for omtrent syv år siden.

Men, den samiske komponisten og artisten er oppvokst i Hammerfest, Alta og Karasjok. Det var her han la grunnlaget for sitt nå prisbelønnede virke.

Lørdag 5. februar mottok Amundsen komponistprisen under Sami Music Awards 2021. TONO gratulerer.

Se hele Sami Music Awards 2021 her.

Partyjoiker med realkompetanse

Musiker og frontfigur, komponist og låtskriver, produsent og studiotekniker: Rolf Amundsen er en mann av sin tid. En fagperson som lever etter DIY-prinsippet, i den mest positive forstand.

– Egentlig er jeg bare en udannet musiker … og tydeligvis nå også komponist og produsent, sier han beskjedent.

Dannet eller ikke – er det en noe Amundsen har nok av er det realkompetanse.

For mange er han kjent som vokalist i Karasjok-bandet rOlfFa, som utga tre album i 2008-2014 med musikk i sjangeren de selv kalte partyjoik. For øvrig var det de som for ti år siden sto bak andreplassen i Kaizers Orchestras Hjerteknuser-coverlåt-konkurranse, godt kjent for aldrende P3-lyttere.

rOlfFa live. Foto: Willy Myrhaug

Allsidig virke

Amundsens musikalske produksjon består imidlertid av langt mer enn partyjoiken. Hjemme i Sverige driver han Riverwoods Studios, der han produserer både sin egen og andres musikk.

– Jeg blir fort lei av å jobbe med kun ett prosjekt. Jeg er helt avhengig av variasjon, forteller han.

Og variasjon er et nøkkelord: I 2020 har han sluppet sitt første solo-joik-album under eget navn. «Elenfaččat» er en samling familie-joiker som Amundsen har satt sine egne komposisjoner og arrangementer til.

Han er den ene halvdelen av den samiske hip hop-gruppa Eksosgjengen, som kom med sitt debutalbum i desember. Den samiske gruppa Felgen Orkesters ferskeste album er spilt inn og produsert av Amundsen, i Riverwoods Studios. På CVen står dessuten musikk til ulike TV-, radio- og spill-produksjoner.

Eksosgjengen. Illustrasjon: Labba Art.

Komponistpris

Foto: Madelene Holmberg Simoes

Fredag 5. februar ble utdelingen av Sami Music Awards 2021 direktesendt på NRK Sápmis nettsider. TONO er en av Sami Music Week og Sami Music Awards’ samarbeidspartnere, og komponistprisen ble delt ut digitalt av TONOs styreleder, Jørgen Karlstrøm.

– Man får en slags pondus når man ser hvilke andre komponister man er nominert sammen med. Å faktisk bli tildelt prisen er veldig understrekende for seg selv. Jeg har alltid hørt folk si at man blir enda mer inspirert av å motta en slik pris, og det stemmer.

Amundsen ble tildelt prisen for helheten av sin produksjon som opphaver og tilvirkning av samisk musikk.

Samiske drypp

Den 6. februar, dagen etter Sami Music Awards, feiret samer på tvers av landegrenser den samiske nasjonaldagen. Bevisstheten rundt samisk kultur har blitt større de siste årene, og Amundsen tror musikk spiller en viktig rolle.

– Det kommer stadig flere samiske drypp i populærkulturen. ISÁK, Vegard Bjørsmo og joik i Stjernekamp. Agnete Saba i Hver gang vi møtes. Frozen-filmene. Det er summen av dette som normaliserer samisk kultur. Jeg tror nok den musikalske siden av kulturen drar mye av det lasset.

Det er ingen tvil om at Amundsen selv er med å skape denne musikken. For øyeblikket jobber han med en oppfølger til «Elenfaččat», en joik-plate for barn og det første Rolffa-albumet på syv år.