Hvordan er musikken med på å forme identiteten vår? Hvorfor søker vi mot ulike musikalske sjangre? Professor emeritus i musikkvitenskap og musikkterapi, Even Ruud, har forsket på dette hele sin karriere. Han er gjest i TONOs podkast.
/ 01/12/2020 / Kristian DugstadDet er viktig for TONO å vise at musikk har verdi. Musikkultur former samfunnet vårt, og skaping av nye komposisjoner og sangtekster bidrar til utvikling.
I denne episoden av TONOs podkast, Lage Musikk, kan du høre om hvordan musikken man velger å høre på påvirker hvordan vi forstår oss selv. Musikk er identitet, sosial forankring og verdigrunnlag.
Dette er tema når professor emeritus i musikkvitenskap (fra UiO) og i musikkterapi (fra Norges musikkhøgskole), Even Ruud, møter Torgny Amdam i Lage musikk.
I episoden spør Amdam om Ruuds tanker om at geografiske og sosioøkonomiske faktorer legger så sterke på hvilke musikalske sjangre folk ender opp med å identifisere seg med.
– Hvis du er fra Kolbotn spiller du sannsynligvis slik rock, og er du fra Horten spiller du slik rock. Er du en 22 år gammel afro-amerikansk gutt fra Chicago spiller du mest sannsynlig ikke rock i det hele tatt. Er det ikke litt trist?
Ruud er imidlertid ikke opptatt av at alle skal like alle musikalske sjangre.
– For å styrke identiteten sin så knytter de seg til en musikkform som de føler resonnerer med sine verdier, utdanning, økonomi, etnisitet og slike ting. De søker seg til en gruppe eller en sjanger som de kan identifisere seg med, og der blir de særlig i ungdomsalderen. Hvis jeg spør noen om hva de liker, og de svarer at de liker alt, da blir jeg mistenksom. Da har de ingen ordentlig forankring i en sjanger.
Episoden er tilgjengelig der du hører podkast.
Hvis jeg spør noen om hva de liker, og de svarer at de liker alt, da blir jeg mistenksom.
Even Ruud