I åtte år har prosjektet LOUD! jobbet for å få jentene inn på bandrommet. I sommer har de både trosset korona og utvidet tilbudet.
/ 14/08/2020 / Kristian DugstadSiden 2012 har unge fra hele landet valfartet til Haugetun Folkehøgskole utenfor Fredrikstad. Målet for reisen har vært et ukelangt opphold der hvert sekund er gjennomsyret av kreativ utfoldelse.
LOUD! er en arena for musikalsk utvikling og rekruttering av kvinner til en mannsdominert bransje.
I åtte år har de to organisasjonene JM Norway og AKKS arrangert musikkleiren for jenter, transpersoner og ikke-binære. I år så det imidlertid mørkt ut.
Med strenge smitteverntiltak og sommerens usikre utsikter hadde nok det enkleste vært å avlyse. Det gjorde de ikke.
– Vi holdt pusten ganske lenge. Det føltes som at alt rundt oss ble avlyst, men vi ventet til det aller siste. Heldigvis, forteller Sofie Søndervik Sæther.
Hun har vært prosjektleder for LOUD! siden oppstarten i 2012, og jobber som programansvarlig i JM Norway – en av initiativtagerne bak prosjektet.
Organisasjonens slagord er «Making a difference through music». LOUD! er bare ett av deres mange prosjekter som sikter på å gi unge tilgang på musikk- og kulturkuturliv, uavhengig av kjønn, legning, økonomi, etnisitet og bakgrunn.
Jeg tror kanskje ikke det hadde gått hvis ikke vi hadde så utrolig engasjerte folk som jobbet med dette.
Les mer om JM Norway: Samfunnsendring gjennom musikk i 50 år
Før sommeren ble det løsnet på restriksjonene for barn og unge. Det var fortsatt ikke mulig å arrangere den tradisjonelle leiren med overnatting. I stedet kastet staben seg rundt, og organiserte regionale samlinger. I Oslo, Bergen, Stavanger og sist, i forrige uke, i Halden.
– Det har vært utrolig mye jobb, og jeg tror kanskje ikke det hadde gått hvis ikke vi hadde så utrolig engasjerte folk som jobbet med dette. Mange har strukket seg langt for å få det til, forteller Sæther.
Det er en kjensgjerning at musikkbransjen er mannsdominert. Blant TONOs 34 000 medlemmer er omtrent 80 prosent menn og 20 prosent kvinner. Det er bare ett eksempel på en trend.
For snart ti år siden inspirerte debatter i norsk offentlighet om denne ubalansen Sofie Søndervik Sæther og JM Norway til å starte LOUD!.
Bandrommet var for gutta. Det ville vi gjøre noe med.
– Det var et rekrutteringsprosjekt for å få flere jenter inn i musikklivet. Våre egne erfaringer minnet oss på hvordan det var å være ung og føle at bandtilbudene ikke var for oss. Bandrommet var for gutta. Det ville vi gjøre noe med.
Tilbudet er for jenter, transpersoner og ikke-binære i alderen 11 til 17. Det er ingen krav til musikalsk erfaring, og det tilbys redusert pris eller gratis deltakelse for de som trenger det – i tråd med JM Norways kongstanke.
I åtte år har LOUD! sørget for en trygg arena for musikalsk utfoldelse. Og lykkes med det.
– Noe av det som er kulest er at de deltakerne som er med, de vet ikke om de opplevelsene vi hadde da vi var unge. For dem er det selvfølgelig at de skal spille i band, og de tar bare den plassen de bør da. Den plassen vi ikke turte å ta.
De tar bare den plassen de bør da. Den plassen vi ikke turte å ta.
Les om LOUD!-bandet Hudkreft: – Fullstendig uten musikalsk erfaring
Prosjektet har også vokst ut over bandleiren det begynte som, og vier i dag oppmerksomhet til andre deler av musikkbransjen.
– Vi arrangerer elektroLOUD, ulike kurs og opplæring. I sommer hadde vi LOUD! remixlab for første gang, så prosjektet har blitt et helt nettverk. Vi har dessuten lært veldig mye av denne sommeren, som vi tar med oss videre. Forhåpentligvis kan vi fortsette vokse og skapet tilbud til flere og flere i tiden som kommer.